Vilnius_weekend

VILNIUS - LITAUENS TRIVSAMMA HUVUDSTAD


Litauens huvudstad Vilnius är belägen vid floderna Neris och Vilna och det kuperade landskapet ger staden en speciell charm. Hela Gamla Stan är ett världsarv och här strosar man gärna längs kullerstensgatorna, kantade av vackra byggnader i olika stilar. Vilnius är samtidigt en modern stad med en kontinental känsla, skön kafékultur, mängder av restauranger och spännande musik- och kulturevenemang. Och så har man "republiken Uzupis" - konstnärernas egna, charmigt bohemiska "stat". Att staden tillhör Europas mest prisvänliga gör både shopping och uteliv extra trevligt. 


Låt dig inspireras av vårt förslag på en weekendresa. Oavsett hur många ni är, om ni föredrar tre- eller kanske femstjärniga hotell anpassar vi resan efter önskemål. 


Vill ni vara borta längre, se mera, kanske kombinera med Kaunas, Klaipeda, Palanga, Kuriska näset eller grannländerna Lettland och Estland? Säg bara till – vi ger förslag och komponerar resan utifrån era önskemål.


Vy över Vilnius
Vilnius universitet
Bärnsten
Trakai
Essentiella oljor för välmående

WEEKEND I VILNIUS


Dag 1 – Ankomst till Vilnius


Vid ankomsten till Vilnius möter bil och chaufför för privat transfer till hotellet.

Incheckning för tre nätter. Kvällen till eget förfogande.

 

Dag 2 – I Vilnius


Bästa sättet att lära känna staden är tillsammans med en kunnig guide och vi föreslår en stadsrundtur till fots.


Här i Gamla Stan ligger sevärdheterna tätt och det är trevligt att vandra längs de fina, slingrande gatorna. Vilnius universitet är Litauens största och äldsta, grundat redan 1579 och har ett stort och vackert bibliotek som är väl värt ett besök.

Bärnsten är en av landets viktigaste tillgångar och används idag till allt från smycken och spabehandlingar till matlagning och snapskrydda. Ni gör ett besök i ett bärnstensgalleri där det även bjuds på smakprov av bärnstensvodka.


Lite extra krydda? Varför inte avsluta promenaden med ett kafébesök, en ölprovning med tilltugg eller en lunch med litauiska specialiteter?


Dag 3 – I Vilnius & Trakai


Dagen till eget förfogande eller välj vår föreslagna halvdagstur till Trakai.


Trakai är en av landets gamla huvudstäder, med anor från den tid då Litauen var en stormakt. Trakai ligger vacker omringad av tre sjöar och på en halvö i sjön Galve besöker ni ruinerna efter det gamla gotiska slottet. Längs bygatan i Trakai står charmiga små trähus i fina färger sida vid sida. Detta är hemvisten för den lilla folkgrupper karaimerna, ett turkfolk i Litauen och Ukraina som talar det nästan utdöda språket karaimiska. Deras religion är särpräglad och ses som en mosaisk gren av judendomen som skapades i Bagdad på 600-talet.

 

Karaimerna är mycket gästvänliga och lunchen här är en trevlig och kul upplevelse. Ni får själva hjälpa till att baka specialiteten ”kibinai”, goda köttfyllda piroger. Dessa blir en del av lunchen tillsammans med lite snacks, en varmrätt, dessert, kaffe eller te och en traditionell karaimisk bitter ”Krupnik”.

 

Resten av dagen och kvällen till eget förfogande men självklart ordnar vi gärna en middag eller något annat trevligt. 

 

Dag 4 – Hemresa


Privat transfer till flygplatsen.

 

Kontakta oss för mer information, förslag och offert.


Litauen har gott öl
Ölprovning