Armenien

ARMENIENArmenien är ett bergsland, beläget drygt tusen meter över havet, och brukar av armenierna själva kallas för det himmelska landet. Landet vilar på en mycket gammal och historia med sitt ursprung i ett av världens äldsta riken, Urartu, som blomstrade på 800 - 300-talen f Kr. 

Jerevan är huvudstad i Armenien och har fått sitt namn efter den urartiska fästningen Erebuni, grundlagd vid sammma tid som Babylon.


 


Araratdalen rymmer den armeniska folksjälen och enligt legenden var denna dal det första Noak såg då han steg ned från berget Ararat med sina djur efter syndafloden. Detta berg är, trots att det numera ligger i Turkiet, nationalsymbol för Armenien som anses vara det första landet i världen som antog kristedomen som statsreligion. Detta lilla land bjuder på en mix av underskön natur, spännande historia, kultur, arkitektur, mat och dryck. 


 

för mer information, inspiration och idéer - kontakta oss

Armenien_Ararat
arrow-3704305_1920
Jerevan_Ararat_Armenien
Kafé_Saryan Street_Jerevan_Armenien
shutterstock_1450464164
Rebublic Square i Jerevan
Katedralen i Etjmiadzin_Armenien
063 (2)
Armenia_Garni
Alfabetsparken_Mesrop Mashtots

ARMENIEN - världsarv, vin och brandy

Armeniens mångtusenåriga och minst sagt dramatiska historia har lämnat avtryck med allt från förhistoriska hällristningar till kyrkor, kloster och tempel, konst och konsthantverk, vinodling och matlagningskonst. I landet finns idag fem världsarv på UNESCO:s lista liksom ett flertal på listan över immateriella världsarv. Lägg till detta ett både stolt och välkomnande folk som förstår att ta vara på livets goda.


JEREVAN 

Huvudstaden Jerevan är nästan tretusen år gammal men idag en modern och charmig storstad med mycket grönska, svalkande fontäner och livliga gator kantade med oräkneliga kaféer, restauranger och butiker. Här bor idag ca en och en halv miljon människor, vilket är ungefär en tredjedel av hela landets befolkning.

Jerevan ligger i Araratdalen på en höjd av mellan 865 - 1400 m ö h. Utsikten över bergstopparna Ararat  och Aragats är helt sagolik.


När det gamla urartiska riket föll samman behöll staden, då Erebuni, sin position som viktigt handelscentrum där många karavanvägar korsade varandra. År 1918 blev Jerevan republiken Armeniens första huvudstad. Utmärkande för staden idag är alla monumentala byggnader uppförda i rosa tuffsten, något som gett Jerevan epitetet "världens enda rosa huvudstad".


På en höjd norr om staden ligger Segerparken och däruppe tronar den imponerande statyn över Moder Armenia. Efter ett besök passar det bra att fortsätta till det världsberömda museet Matanadaran med en unik samling av ca 17 000 urgamla skrifter, rikt illustrerade böcker och urkunder, inte bara från det antika och medeltida Armenien, utan från många andra delar av världen. Samlingen "Mesrop Mashtots Matenadaran Ancient Manuscript Collection" finns upptagen som ett världsminne av UNESCO (Memory of the World Programme).


Kaskaden är en intressant installation av trappor med ett flertal avsatser utsmyckade med fontäner och häftiga skulpturer; här finns både trappor och rulltrappor och utsikten är väl värd besöket här.


Det centrala torget, Republic Square, är inramat av de magnifika rosa byggnaderna och särskilt omtyckt på kvällarna då fontänerna sjunger.


Genocide Memorial and Museum är ett minnesmärke över den mörka del av den armeniska historien då ca 1,3 miljoner armenier dödades i det dåvarande Osmanska riket mellan åren 1915 - 1917.


Vernissage är en kombinerad marknad och loppmarknad med allt från gamla vinylskivor till konsthantverk, mattor, porslin, silver och juveler.


ETJMIADZIN & ZVARTNOTS- två världsarv

Ett par mil utanför Jerevan ligger en av flera tidigare huvudstäder, Etjmiadzin med anor från 300-talet. Det är med stolthet man påminner om att Armenien var det första landet som officiellt antog kristendomen år 301.

Etjmiadzin är högsäte för den armeniska apostoliska kyrkan och som sådan ansedd som en av de heligaste städerna. Katedralen från år 303 är ett av de mest intressanta exemplen på gammalarmenisk byggnadskonst tillsammans med ruinerna efter den närbelägna katedralen Zvartnots från 600-talet. 


GARNI & GEGHARD - ett världsarv

Soltemplet Garni från första århundradet e Kr är ett strålande exempel på hellenistisk arkitektur och det enda kvarvarande i Armenien och för den delen i hela det tidigare Sovjetunionen. 


Det egendomliga och magiska klostret Geghard är ett häpnadsväckande exempel på medeltida armenisk arkitektur. Klostret som till vissa delar är inhugget i berget, grundades på 300-talet av Gregorius Upplysaren. Ursprungligen kallades detta världsarv Ayrivank - grottklostret.

Förutom av den intrikata byggnadskonsten fascineras besökaren av den fantastiska akustiken, vars hemlighet ingen ännu lyckats avslöja.
shutterstock_1481523596
074 (2)
Jerevan
082 (2)
Vernissage_Jerevan
Moder Armenia_Jerevan_Armenien
Vernisssage, marknad i Jerevan
Ett kafé i Jerevan
Klostret Khor Virap_Armenien
Sommar i Kaukasus
Klostret Haghpat
armenia-3718704_1920_red
026 (2)
Dilizjan_Armeniens lilla Schweiz
Vindruvor
Vinodling i Armenien
Brandy - armenisk stolthet
Rosenfink

HAGHPAT & SANAHIN - två världsarv

I norra delen av landet finns två unika armeniska kloster som båda är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.  


Sanahin grundades på 900-talet och var ett viktigt utbildningscentrum; här fanns en akademi. Biblioteket eller bokförrådet var det största i det medeltida Armenien med sina samlingar av unika manuskript och kyrkoutensilier.


Det vackra klostret Haghpat, grundat på 900-talet av drottning Khosrovanush, var ett framstående kulturellt centrum. Klostret är beläget på en hög plat där byggnaderna avtecknar sig mot de branta skogsklädda bergssidorna. Här vandrar man runt och beurdrar den tidiga, sköna armeniska arkitekturen med kyrkor, kapell, gravkammare, klocktorn, bibliotek, broar och refektorier.


KHOR VIRAP, NORAVANK & TATEV

Klostret och pilgrimsorten Khor Virap - "den djupa fängelsehålan" - är starkt förknippad med Gregorius Upplysaren som satt fängslad här i 13 år under mycket svåra förhållanden.


Klostren Noravank och Tatev är också de några av Armeniens mest strålande byggnadsverk, omgivna av det undersköna landskapet med snöklädda bergstoppar.


KARAHUNJ

Karahunj är en märklig och omdiskuterad förhistorisk plats. Här finns en stor samling enorma stenblock, placerade enligt specifika mönster. Möjligen är detta et av världens äldsta observatorier, ca 7 500 år gammalt. Hällristningar i området sägs bevisa att armenierna för länge sedan var väl insatta i astronomi.


DILIZJAN

Dilizjan är en av Armeniens mest kända semesterorter, mycket vackert belägen i den del av landet som brukar kallas "Armeniens Schweiz". Omgiven av skogsklädda berg och med en underbar frisk luft är detta en populär tillflyktsort. Här strosar man i de pittoreska kvarteren, längs "museigatan" Sharambeyan med fina 1800-talshus, butiker och gallerier där konstnärer, keramiker och andra konsthantverkare visar och säljer sina alster.


SEVANSJÖN 

Sevansjön, ofta kallad Armeniens blå pärla, är belägen 2000 m ö h och är världens näst största fjällsjö. Sjön upptar en stor del av landets territorium. Högt ovanför sjön på Sevanhalvön ligger det vackra Sevanklostret från 700-800-talen. Den spektakulära utsikten över sjön gör det värt mödan att gå uppför alla trapporna. VINODLING I ARMENIEN

Armenien är tillsammans med Georgien platsen för vinets vagga. Här är vinodlingstraditionen runt 8000 år gammal. Enligt legenden startade det hela med att Noak, när han strandade med arken på berget Ararat, genast planterade några vinstockar. 


Hur som helst är traditionen lång och under senare år har flera duktiga vinmakare satt Armenien på kartan som vinland. Här ligger odlingarna högt vilket betyder att det finns många inhemska, väl anpassade druvorsorter som ger förutsättningar för många intressanta viner. Till största delen produceras vinerna i områdena Ararat och Armavir samt i Vayots Dzor och Aragatsotn.


Armenien har hamnat lite skuggan av Georgien men utvecklingen går snabbt och många anser att detta är världens mest intressanta vinland.


BRANDY

Under Sovjettiden bestämde centralmakten att Georgien skulle producera vin medan Armenien skulle framställa brandy av sina druvor. Så blev det och det med bravur. Det välkända företaget Ararat (Yerevan Brandy Factory) levererade sina buteljer till både slott och koja; såväl Churchill som Stalin hade stående beställningar. Idag fortsätter produktionen och företaget är numera ett dotterbolag till Pernod Ricard. Ytterligare producenter finns och kvaliteten är hög. 


MAT,  FÅGELSKÅDNING, VANDRINGAR OCH ALPINT

Armenien har något för alla, vare sig det är kultur, mat och dryck eller friluftsliv som lockar. 

Området är också ett eldorado för fågelskådare med sådana arter som större rosenfink, kaukasisk snöhöna, bergrödstjärt och kaukasisk orre.


FÖRETAGSRESOR, KONFERENSER OCH MÖTEN

Bra kommunikationer, små avstånd, bra priser, utmärkta hotell och möteslokaler liksom mängder med roliga, kreativa och minnesvärda aktiviteter gör Armenien till ett kul och annorlunda val för företagsresor, konferenser och incentives. Kontakta oss gärna för förslag och idéer.