Kaukasien

KAUKASIEN

Armenien, Georgien & Azerbajdzjan


Transkaukasien eller sydkaukasus är ett landområde som sträcker sig från Svarta Havet i väst till Kaspiska Havet i öst och från södra delen av stora Kaukasusmassivet i norr till gränsen mot i Iran i söder. Här i gränstrakterna mellan Europa och Asien ligger tre små charmerande länder - Armenien, Georgien och Azerbajdzjan.


 


Här väntar en storslagen natur med vilda höga bergsmassiv, pastoralt sköna ängar och vinodlingar. Legender, uråldriga kulturer och hemlighetsfulla traditioner. Ett fascinerande möte mellan väst och orienten, kristendom och islam, spännande arkitektur och minnen från den legendariska Sidenvägen.

Armenien_Ararat
Georgien
Gamla Baku, Azerbajdzjan
Vinfält i Georgien
God mat och mycket mat bjuds i Kaukasien
Blå druvor_Kachetien_Georgien
Telavi_marknad
Pheasant´s  Tears_vingård_Sighnaghi_Georgien
Telavi_marknad
Vinfält_Kachetien

GÄSTFRIHET

Oavsett skillnader mellan folken är en gemensam och utmärkande faktor den gästfrihet som möter besökaren. Det varma välkomnandet och möten med människorna här skapar fina minnen för resten av livet.  


MATEN OCH VINET

Mat och dryck är mycket viktiga inslag i den kaukasiska kulturen och har en central plats i allt umgänge. Enligt tradition är maten och drycken oumbärliga för vänskap och sällskapsliv och när det bjuds till fest handlar det om mycket av allt - mat, dryck, tid, skålar och sång.


Det kaukasiska köket är till vissa delar likt köket runt Medelhavet och i Mellanöstern men ändå med en mycket egen karaktär, fräscht, smakrikt och gott.


Vin har odlats i Kaukasus i över 8000 tusen år och är på så sätt den region som har den äldsta vintraditionen i världen. Georgien har också fått erkännande från resten av vinvärlden för att vara det land där vinets vagga står.

I såväl Georgien som Armenien har vinindustrin fått ett rejält uppsving under senare år och här finns många skickliga vinmakare som producerar viner enligt både gamla traditioner och med ny teknik. En fest för alla med intresse för vin.


Se ett exempel på en av våra innehållsrika och mycket prisvärda vinresor till Georgien här. NATURUPPLEVELSER OCH SEVÄRDHETER

Överallt i dessa trakter väntar sköna natur- och kulturupplevelser av olika slag; från höga berg och hisnande serpentinvägar till böljande vinfält och pastorala ängar. Öknar med förhistoriska hällristningar, brinnande oljekällor, gamla kloster och grottstäder, små charmiga byar och städer med en spännande mix av medeltida kyrkor och ultramoderna byggnader. 


VANDRINGAR,  FÅGELSKÅDNING OCH ALPINT

För den som föredrar en aktiv semester är de kaukasiska bergen fantastiska för vandringar under sommarperioden och om det är skidor som lockar finns det flera, riktigt  bra alpina anläggningar i Georgien.

Området är också ett eldorado för fågelskådare med sådana arter som större rosenfink, kaukasisk snöhöna, bergrödstjärt och kaukasisk orre.


FÖRETAGSRESOR, KONFERENSER OCH MÖTEN

Bra kommunikationer, små avstånd, bra priser, utmärkta hotell och möteslokaler liksom mängder med roliga, kreativa och minnesvärda aktiviteter gör dessa länder till perfekta val för företagsresor, konferenser och incentives. Kontakta oss gärna för förslag och idéer.Georgiska sångare
Alphabet park
Kaukasus_dramatisk skönhet
Ruinerna Zvartsnots_Armenien
Rosenfink
Gondollift_Gudauri_Georgien
Sommar i Kaukasus

ARMENIEN

Armenien är ett bergsland, beläget drygt tusen meter över havet, och brukar av armenierna själva kallas för det himmelska landet. Landet vilar på en mycket gammal och historia med sitt ursprung i ett av världens äldsta riken, Urartu, som blomstrade på 800 - 300-talen f Kr. 

Jerevan är huvudstad i Armenien och har fått sitt namn......


GEORGIEN 

"Jag älskar varmt denna underbara rakt, en inkarnation av storslagen skönhet och styrka...." Så börjar författaren Maxim gorkij sin beskrivning av Georgien. Han är bara en av många författare och konstnärer som hämtat inspiration i denna sköna trakt där solen slösar med sina strålar och naturen är både storslagen och frikostig; enligt legenden lär.....


AZERBAJDZJAN

Azerbajdzjan är ett litet land som till största delen ligger i Asien men med en liten landremsa i Europa. Landet gränsar till Armenien, Georgien, Iran, Ryssland, Turkiet och Svarta Havet. Här finns bevis för att människor bebott trakterna redan på förhistorisk tid. Perser, romare, skyter, mongoler och ryssar är några av de folk som genom tiderna invaderat landet och på olika sätt bidragit till.....


FOLKSLAG OCH SPRÅK

Armenien och Georgien är båda kristna länder som en gång ingått i romarriket. Armenien bebos till största delen av armenier (98 %) och i Georgien är knappt 87 % georgier, uppdelade i några undergrupper. Både armeniska och georgiska är kaukasiska språk men de skiljer sig åt och båda språken har helt egna alfabet.


Azerbajdzjan är ett muslimskt land och majoriteten av befolkningen är azerer, azerier eller azerbajdzjanturkar, ett turkisktalande folk av blandat ursprung. Historiskt har deras bosättningsområde sträckt sig långt in i nordvästra Iran och idag bor det fler i azerer i Iran än i Azerbajdzjan. 


I hela Kaukasus finns 33 olika folkgrupper, alla med sina egna språk och i mycket egna traditioner och kulturyttringar.


.