Estland

ESTLAND Med 1500 öar, medeltida städer och vidsträckta skogar har det lilla landet Estland något för både natur- och kulturentusiaster. Upptäck medeltida Hansastäder, öluffa eller gör en träsksafari. För den som föredrar stadsliv finns gott om butiker, design och gastronomi.


 


Allt detta i kombination med Wi-Fi som en "mänsklig rättighet" - i stort sett hela Estland omfattas av ett utmärkt internetnätverk som till största delen är gratis. I stort sett allt är digitaliserat; de enda dokument du inte kan underteckna digitalt gäller äktenskap och skilsmässa.


 

för mer information, inspriation och idéer - kontakta oss

Tallinn_towers
Tallinn_Old Pharmacy
Tallinn Bridge Street
Tallinn_arkitektur
Estland_folkdräkter
Tartu_Town Hall
Viljandi_sjö
Viljandi_ruin
Viljandi_musik
Paldiski_klippa
Paldiski_hamnen
Lahemaa_vattenfall
Tartu_kissing students
Pärnu_wooden house
Pärnu_beach
Narva
Haapsalu_Kuursaal
Haapsalu_beach

VILJANDI

Viljandi är en charmig liten stad, belägen bland södra Estlands skogar. I denna gamla stad finns ruiner av ståtliga borgar, en gång bebodda av den mäktiga Livländska orden. Kullerstensbelagda gator, den närbelägna sjön, urgamla träd tillsammans med det mycket livliga musiklivet gör staden till något alldeles speciellt. För en helg fullspäckad med modern folkmusik, res hit i juli under Viljandis folkmusikfestival.  


PALDISKI

Staden Paldiski ligger på halvön Pakri i nordvästra Estland. På 1700-talet blev den en rysk marinbas och döptes då om av ryssarna till "Балтийский Порт" (Baltijskij Port d v s Baltiska Hamnen). Den estniska benämningen Paldiski blev officiellt namn 1933. År 1962 blev Paldiski den sovjetiska flottans träningscenter för atomubåtar. Med två land-baserade kärnreaktorer och runt 16 000 anställda var detta den största anläggningen i sitt slag i Sovjetunionen. Området var stängt och omgärdat av taggtrådsstängsel ända fram till augusti 1994 då det sista ryska krigsfartyget lämnade Estland.


LAHEMAA NATIONALPARK

I nationalparken Lahemaa på landets norra kust finns de flesta av Estlands karaktäristiska natur- och kulturlandskap representerade. Stränder med sten och sand, myrmarker, urskog, tall- och klippskog, floder och raviner, stora klippblock från istiden. Området är också rikt på vilt som älg, vildsvin, brunbjörn, lo och räv.


SOOMAA NATIONALPARK

Nationalparken Soomaa i centrala Estland är ett område med sumpmarker och myrar. Hit kommer man med fördel under den "femte årstiden", d v s den tid på våren då floden Soomaa på grund av snösmältning och kraftiga regn, svämmar över. Under den perioden ligger alla lågt liggande skogar, vägar och gårdar under vatten och det enda sättet att ta sig fram är med båt.

Här finns fem stora myrar, skogar, vindlande floder och trädbevuxna ängar. Tack vare de stora, orörda områdena är nationalparken medlem i det internationella nätverket PAN parks och har fått smeknamnet Estland vildmarkshuvudstad.


ÖARNA

Estlands drygt 1500 öar är rika på både charm och historia och bland de mest populära kan nämnas Saaremaa (Ösel), Hiiumaa (Dagö), Kihnu (Kynö), Ruhnu (Runö) och Vormsi (Ormsö). 

Här går livet i en behagligt, lugnare takt och här vårdas estniska traditioner och värderingar. Här, i orörd natur och med lantlig charm, får du uppleva ett Estland av igår. Öarna är ju dessutom starkt förknippade med vår svenska historia och på flera ställen pågår projekt för att återuppliva den estlandsvenska kulturen.


Med en kort färjetur når man de flesta öarna men det finns även flygförbindelser till Ösel och Dagö.Soomaa_ vandring på spång
Soomaa_flooded
Karta_öar
Saaremaa_väderkvarn
Ö_fyr
Ö_borg

Oavsett vad du önskar göra är det lätt att resa från ett ställe tilll ett annat och det ger möjlighet till många olika upplevelser under bara några få dagar.

Och det finns många annorlunda sätt att ta sig runt. Vad sägs om att åka på isen mellan fastlandet och öarna under vinterperioden eller uppleva den femte årstiden under våren i Soomaa med en båttur genom skogen?


TALLINN

Tallinn är Estlands huvudstad och är bland mycket annat ett perfekt val för en weekendresa. Här kombineras modern, hög standard, ett varierande uteliv och bra restauranger med ett rikt kulturliv och intressant historia. Tallinns medeltida Gamla Stad är en av världens mest välbevarade Hansastäder och bara ett stenkast bort från den moderna delen med skyskrapor, förstklassiga hotell, lyxiga restauranger och shoppinggallerior. Med en halv miljon invånare är Tallinn ingen stor metropol men trevlig och lättillgänglig. 


TARTU  

Tartu - fram till 1918 känt som Dorpat - är landets andra största stad och samtidigt den viktigaste universitetsstaden. Universitetet grundades 1632 under dåvarande svenskt styre. Tartu är också den äldsta staden i Baltikum, först omnämnd år 1030. Staden har alltid varit Estlands intellektuella huvudstad; här "föddes" estniska sångarfestivalen, estniska teatern och den estländska staten. Res hit och se den berömda statyn med kyssande studenter, möt stadens spöke (om du har tur) och njut av det sköna folklivet.


PÄRNU

Pärnu är en härlig kuststad, perfekt för avkoppling och strandliv. Den långa vita sandstranden och det livliga kvälls- och nattlivet har gett staden epitetet Estlands sommarhuvudstad.


NARVA

Narva slott (Hermannsborg) är Estlands bäst bevarade slott . Det ligger vid Narvafloden, mitt emot fästningen Ivangorod och staden med samma namn på den ryska sidan. Övervägande delen av befolkningen i Narva är rysktalande och här finns många fina exempel på sovjetisk arkitektur. Staden är EU:s östligaste punkt och den enda platsen i Estland med fri utsikt över Ryssland. 


HAAPSALU

Haapsalu är en berömd bad- och kurort på Estlands västkust. Staden som grundades 1279 är mest känd för sin historiska och marina atmosfär, varma havsvatten, läkande lerbad och välkomnande invånare. En charmerande liten stad med smala gator, ett vackert litet rådhus och söta, små trähus. På strandpromenaden står Kuursaal, en av Estlands finaste träbyggnader. Haapsalus första kuranläggning med lerbehandlingar öppnade 1825 och har sedan dess varit populär bland SPA-entusiaster från hela världen.