Lettland

LETTLAND Lettland charmar lätt besökaren med sin gastronomi, orörda natur och lantliga byar. Huvudstaden Riga med sina underbara fasader i Art Noveau-stil, torg, vindlande gator och mysiga serveringar i Gamla Stan är ett toppenval för storstadssemester i litet format. 


 


Förutom Riga finns här ytterligare sex platser som är listade på UNESCO:s världsarvslista.  Lägg till detta trivsamma små städer, slott och herrgårdar, kuranläggningar och spa-behandlingar. Lettland avnjuts bäst i sakta mak. 


 

för mer information, inspiration och idéer - kontakta oss

Riga
Riga_vy
fasad_art nouveau
Riga_art noveau
Riga_gatuliv
fasad_art nouveau_ansikte
Riga_hop on

Landet är litet, avstånden korta och det är lätt komma till både spännande historiska städer och fina kurorter längs de 50 mil långa sandstränderna i Rigabukten.

Med en anrik tradition som handelscentrum under 800 år är landet en perfekt värd för sina besökare och bjuder på musik, festivaler och charmerande marknader.


RIGA

Riga är för många Östersjöns pärla, belägen vid Daugavafloden i Rigabukten. Tack vare sitt strategiska läge har Riga genom århundradena varit ett nav för många handelsrutter, något som bidragit till stadens rika multikulturella arv.

Riga är ett världsarv på grund av det stora antalet byggnader i jugend eller art noveau-stil, för övrigt bland den största samlingen i världen, samt en arkitektur som speglar stadens hela historia från 1201 till våra dagar.

Riga är också en modern, livlig storstad med mängder av restauranger, barer och kaféer, musik och kultur, shopping och uteliv.


JURMALA

Staden och den berömda kurorten Jurmala ligger endast två och en halv mil utanför Riga. Här väntar havet, tre mil sandständer, sanddyner, tallskogar, läkande källvatten, torvlera och förstklassiga SPA-hotell.

Jurmala är en trevlig liten stad med berömd träarkitektur i olika stilar från 1800-talet till mitten av 1900-talet; här finns exempel på klassicism, Art Noveau, nationalromantik och funkis. 414 av byggnaderna finns upptagna på listan över arkitektoniska monument, men här finns totalt mer än 4000 historiska byggnader.


LIEPAJA

Liepaja är en gammal stad belägen mellan havet och Liepajasjön, drygt 20 mil söder om Riga. Här har människor bott och verkat i mer än 750 år och idag är det en trevlig stad med mycket fokus  på musik och kultur och en hel del spännande upplevelser. Ta en tur i norra fortets labyrinter i fackelsken, besök det gamla fängelset, krigshamnen, marknadstorget eller njut av Art Noveaubyggnaderna i centrum och den unika träarkitekturen i Strandparken. 


RUNDALE

Palatset Rundale är Lettlands mest kända och bettydelsefulla barockpalats, beläget i södra Lettland i regionen Semgallen (Zemgale). Palatset byggdes under åren 1736 - 1740 som sommarresidens för hertigen av Kurland, Ernst Johann Biron, som också var den ryska kejsarinnan Anna Ivanovnas favorit. Palatset är ritat och bygg under överinseende av den kände italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli. Han var hovarkitekt vid det ryska hovet och ritade flera kända palats i S:t Petersburgsområdet bl a Vinterpalatset, Katarinapalatset och Peterhof.
Jurmala_beach
Jurmala spa hotel
Jurmala_gata
Jurmala_träarkitektur
Liepaja_fästning
Rundale
Kuldiga_bro
Kuldiga_å
Kuldigas_Ventas rumba
Cesis_höst_fästning
Cesis_fiske
Daugavpils_fort
Daugavpils_lökkupoler
Aglona

KULDIGA

Kuldiga är en vacker liten småstad i västra delen av landet, sedan länge en favorit bland musiker och poeter. Staden ligger i regionen Kurland (Kurzeme) som tillsammans med Semgallen under perioden 1561 - 1795 var ett hertigdöme och den minsta nation som någonsin haft kolonier i Amerika. Stadskärnan från 1600- och 1700-talen finns bevarad med många fina exempel på den tidens arkitektur.


CESIS

Cesis ligger i norra Lettland, i den största regionen Livland (Vidzeme), och räknas som en av landets vackraste städer. De gamla, medeltida slottsruinerna är Cesis symbol och tillsammans med slottsparken ger de staden sin speciella charm och atmosfär. I Cesis gamla stad vandrar man på kullertensgator bland medeltida byggnader, innergårdar och gränder.


DAUGAVPILS

Daugavpils, staden vid floden Daugava, är Lettlands näst största stad och belägen i Lettgallen (Latgale), nära gränsen till Vitryssland och Litauen. Staden med slottet Dinaburg grundades år 1274 av Tyska Orden men har genom åren sett olika härskare - tyskar, polacker, svenskar och ryssar. Idag är de största sevärdheterna den gamla fästningen och Mark Rothko Art Center. Det senare är inrymt i en del av fästningen och är multikulturellt konstcentrum men också det enda i Östeuropa med originalverk av Mark Rothko.


Lettgallen är också Lettlands katolska centrum. I staden Aglona finns en vacker katedral och klosteranläggning dit tusentals katolska pilgrimmer vallfärdar varje år för att fira Jungfru Marie Himmelsfärd den 15 augusti.


ABAVADALEN

Abavadalen är en region som utvecklades under medeltiden längs handelsvägen till Tyskland och som ända fram till Sovjetunionens fall 1991 varit mer eller mindre "immun" mot den moderna tiden. I medeltida städer som Kandava och bland Sabiles vingårdar, Pedvales herrgårdar, gamla kyrkor och bostadshus känns det som om tiden stått stilla. 

Detsamma gäller djur och natur i denna dal, skapad av smältande glaciärer. Här är naturen skiftande med ängar och böljande kullar, brantaklippor och en mångfald av växter.


GAUJA NATIONALPARK

Den vackra Gaujadalen och nationalparken Gauja är ett av Lettlands främsta turistmål och hit har gäster från när och fjärran kommit under flera hundra år. I början på 1800-talet var Siguldaområdet ett omtyckt mål för vandrare, något som syns på grottornas sandstensväggar där besökare ristat in sina namn eller initialer. 


Staden Sigulda blev i slutet av 1800-talet en populär rekreationsort för bättre bemedlade stadsbor från bl a Riga, S:t Petersburg och Warszawa.

Här finns två slott; Sigulda slott i staden och borgen Turaida, strax utanför. Båda tillhör Lettlands mest besökta sevärdheter.


För den som önskar en aktiv semester i Sigulda finns här en äventyrspark, linbana, bob- och rodelbana. 
Abavadalen
Gauja river
Gauja_ekor
Sabile_Abava
Sigulda_linbana
Siguldaslottet
Turaida castle