Litauen

LITAUEN Litauen är det största och det sydligaste av våra tre baltiska grannländer. Stolt, självständigt och välkomnande har landet intagit positionen som ett av Europas finaste guldkorn. Lättillgängligt och en dröm för såväl naturälskare som stadsmänniskor. 


 


Landskapet är varierande med gröna skogar, idylliska byar, slott och borgar, medeltida och moderna städer. Litauen var också det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot sovjetmakten och var först av alla sovjetrepubliker att utropa sin självständighet 1990. 


 

för mer information, inspiration och idéer - kontakta oss

Litauen_karta
Vilnius_utomhusservering
Moderna skyskrapor i Vilnius
Litauen har gott öl och många mikrobryggerier
Vilnius Gamla Stad_världsarv
Vilnius_Gate of Dawn
Vilnius_klocktornet på katedralstorget
Vilnius_katedralen
Vilnius_kyrka
Vilnius by night
Vilnius_en konst(ig) gris
Gediminas slottstorn, Vilnius
Vilnius_lökkupoler
Vilnius, en gata i kvällsljus
Vilnius_Uzupis - kostnärernas egna republik
Trakai_vy från ovan
Trakai
Trakai_slottet
Klaipeda_hamnen
Klaipeda_kyrka
Klaipeda_gata
Klaipeda_charmig skulptur av en mus
Segelfartyg i Klaipeda
Klaipeda_skulptur
Kaunas_gata
Kaunas_gata_sommar
Kaunas_Peter Paulkyrkan
Kaunas_katedral_interiör
Kaunas_slottet
Kaunas_stadshuset
En by i Litauen
Litauen är digitalt välutvecklat
Litauen_skog_sjö
Bärnsten är Litauens guld
Litauen_träd_kyrka
Honung
Kuriska näset, Kuriska lagunen
Sanddyner_Kuriska näset
Kuriska näset_tallar
En typisk stuga på Kuriska näset
Nida
Nida, trappor till stranden
Korskullen
Författaren Thomas Manns hus
Korskullen
Två söta ambassadörer för Litauen
Litauen har rika Spatraditioner
Det finns gott om bra restauranger i Litauen

KURISKA NÄSET

Kuriska Näset är ett unikt och fantastiskt naturområde som inte lämnar någon oberörd. Någon har kallat området Östersjöns bäst bevarade hemlighet. Denna nästan 10 mil långa och mycket smala landtunga av sand (500 m - 4 km) skiljer Kuriska sjön från Östersjön. Näset delas mellan Litauen och Ryssland och den litauiska delen heter Neringa. Här finns Europas största sanddyner, upp till 65 meter höga, fantastiska stränder, tall- och björkskog, fiskebyar, fina cykelvägar, små hotell, pensionat, kaféer och restauranger. En väg går mellan samhällena Nida, Preila, Pervalka och Juodkrante. Neringa är nationalpark sedan 1991 och världsarv på UNESCO:s lista. Det är inte tillåtet att tälta, göra upp eld och vandra utanför märkta leder men det är inget som bör hindra ett besök. 


KORSKULLEN

Korskullen gör verkligen skäl för sitt namn; ingen annanstans kan du hitta en kulle med så många kors i olika storlekar och utföranden, besjungen och omtalad i legender och fabler. Korskullen är en unik, helig plats, känd världen över för sin storlek och betydelse. HIt kommer både turister och troende från olika religioner och världsdelar för att sätta upp sitt kors med namn, drömmar och böner om godhet och välsignelse.


AUKSTAITIJA NATIONALPARK

Nationalparken Aukstaitija är berömd för sina sjöar med otroligt rent vatten, ljuvligt kuperat landskap med fina skogar och pittoreska byar. Vandra upp på Ladakalnishöjden och njut av vyerna över de sex sjöarna och det omgivande landskapet. Passa på att besöka vattenkvarnen Ginuciai med välbevarat vattenhjul, lyftanordning, kvarn- och kantsten. Vi rekommenderar också ett besök i biodlingsmuseet som bl a visar hur bikuporna kunde se ut på 1500-talet. Självklart finns här möjlighet att prova och köpa pinfärsk honung.


ZEMAITIJA NATIONALPARK

Nationalparken Zemaitija (Samogitia) är ett perfekt val för den som söker både naturupplevelser och lokala traditioner, seder och bruk. Det passar vandrare, cyklister, fiskeentusiaster, ornitologer och sjöarna är perfekta för dykning och andra vattensporter.

Sjön Plateliai, stora och djupa skogar, arkitekturen i staden Zemaiciu Kalvarija, skickliga träsnidare, det originella firandet av fettisdagen - det är bara några exempel på vad ett besök här kan bjuda på. 


KEDAINIAI

Kedainiai är en av Litauens äldsta städer som anses grundad år 1372 då den för första gången nämndes i skrift i den Livländska krönikan av Hermann Wartberge. Den välbevarade och vackra Gamla stan är från 1600-talet. Kedainiai ligger fem mil norr om Kaunas.


FLODEN NEMUNAS (NJEMEN)

Floden Nemunas är Litauens stolthet, alla floders fader, sedan urminnes tider omnämnd, besjungen och beskriven av poeter och författare, konstnärer och kompositörer. Inte bara på grund av storleken utan främst för det vackra landskapet kring flodens delta med mängder av fåglar och förtrollande solnedgångar.


DRUSKININKAI

Vid floden Nemunas ligger Druskininkai. Detta är Litauens äldsta och mest berömda kurort, allt sedan den 20 juni 1794 då kung Stanislaw August Poniatowsky utropade den till officiellt sanatoriumområde. Området är berömt för sitt mineralvatten och helande lera. Namnet kommer av det litauiska ordet "druska" som betyder salt. Här finns flera fina SPA-hotell som erbjuder förstklassiga behandlingar för skönhet, välbefinnande och medicinska behandlingar. I staden och omgivningarna finns en fantastisk badanläggning, mängder av utomhusaktiviteter för stora och små och fina utflyktsmål. 


"REAL IS BEAUTIFUL"

Det finns mycket att se och uppleva och vi berättar gärna mer. Under tiden låt dig inspireras av Litauen här 


Litauen av idag är rikt på historia, kultur och traditioner samtidigt som det är modernt, innovativt och mycket prisvärt. Visste du att Litauen var en stormakt på medeltiden och att landet idag sägs ha världens bästa internet?

Landet har också en lång och välutvecklad Spa-tradition och det finns många utmärkta anläggningar och fina kurorter. Den behagliga prisnivån gör njutningen från topp till tå än mer tilltalande. Ta en titt på våra fina golf- och spapaket här.


VILNIUS

Huvudstaden Vilnius är belägen vid floderna Neris och Vilna och det kuperade landskapet ger staden en speciell charm. Hela Gamla Stan är ett världsarv och här strosar man gärna längs kullerstensgatorna kantade av vackra byggnader i olika stilar. Här finns exempel på underbar arkitektur från olika delar av Europa; gotik, renässans och klassicism samt den speciella litauiska barocken, ofta omnämnd som den sista levande barocken i Europa.

Vilnius är samtidigt en modern stad med en kontinental känsla, skön kafékultur, mängder av spännande restauranger och en intressant och livlig musik- och kulturscen.

Och så finns här "Republiken Uzupis" - konstnärernas egna, charmigt bohemiska "stat". Att staden tillhör Europas mest prisvänliga gör både shopping och uteliv extra trevligt.


Vilnius är perfekt för en weekendresa. 


TRAKAI

Trakai är en av landets gamla huvudstäder med anor från den tid då Litauen var en framstående stormakt. Trakai ligger vackert omringad av tre sjöar och på en halvö i sjön Galve tronar ruinerna efter det medeltida slottet.

Längs bygatan står små charmiga trähus i fina färger sida vid sida. Detta är hemvisten för den lilla gästvänliga folkgruppen karaimerna, ett turkfolk i Litauen och Ukraina som talar det nästan utdöda språket karaimiska. Deras religion är särpräglad och ses som en mosaisk gren av judendomen, skapad i Bagdad på 600-talet. 


KAUNAS

Kaunas är Baltikums fjärde största stad, belägen 9 mil nordväst om Vilnius, i dalgången där floderna Nemunas (Njemen) och Neris möts. Den gamla delen av staden har en utpräglad medeltida bebyggelse. På en ganska liten yta finner man här bl a Kaunas slott, det gotiska Perkunas Hus, kyrkorna Vytautas den Store och St. Gertruds och det fina rådhuset. 

I den moderna stadsdelen, runt paradgatan Laijsves Aleja finns fina byggnader i art-décostil, främst från 1920- och 1930-talen. I andra delar finns bebyggelse från såväl tsar- som sovjettiden liksom toppmoderna industri- och kontorsanläggningar. Här finns även flera intressanta exempel på ingenjörskonst, bl a 70 år gamla linbanor.


KLAIPEDA

Klaipeda är Litauens tredje största stad och landets enda hamnstad och tillika den nordligaste isfria hamnen längs Östersjökusten. Staden grundades av Livländska orden redan år 1252 och är en av de äldsta vid Östersjön. Som hamn- och handelsstad har Klaipeda rika marina traditioner: sista helgen i juli varje år sedan 1934 är staden värd för den berömda havsfestivalen med mängder av artister, tävlingar och marknadsstånd. Festivalen brukar locka en stor publik både från Litauen och andra länder. Bland andra internationella evenemang kan nämnas Baltic Tall Ships Race och International Castle Jazz Festival.

Klaipeda har utmärkta förbindelser med Lettland, Kaliningrad regionen, Centraleuropa och Skandinavien. Från Sverige finns färjeförbindelse från Karlshamn.