Georgien

GEORGIEN"Jag älskar varmt denna underbara trakt, en inkarnation av storslagen skönhet och styrka...." Så börjar författaren Maxim Gorkij sin beskrivning av Georgien. Han är bara en av många författare  och konstnärer som hämtat inspiration från denna sköna trakt där solen slösar med sina strålar och naturen är både storslagen och frikostig; enligt legenden lär Gud ha skänkt georgierna det land han avsett spara till sig själv.

 


Georgien är också det antika landet Kolchis där Prometheus satt fjättrad och varifrån Jason hämtade Det Gyllene Skinnet. Här, där livet räknas som en gåva och gästvänligheten är en dygd, möts du av både värme och skönhet. Solen, vinet och det behagliga tempot har gjort georgierna till livskonstnärer. Vin och vinodling har mycket gamla traditioner här och faktum är att hela vinvärlden har erkänt att det är här vinets vagga står.


 

för mer information, inspiration och idéer  - kontakta oss

Moderna arkitektur i Tbilisi, Georgien
Samebakatedralen, Tbilisi
Tbilisi
Vy över Tbilisi
Tbilisi i kvällsbelysning
Fredsbron över Kurafloden, Tbilisi
Abanotubani i Gamla Tbilisi med de berömda badhusen    svavelbadhusen
Gamla Tbilisi
Svetitschovelikatedralen, Mtscheta, Georgien
Dzjvarikyrkan, Mtscheta, världsarv Georgien
Dzjvari, Mtscheta, Georgien världsarv
Mtscheta, Georgien

GEORGIEN - vin, världsarv och det goda livet

Den georgiska vinkulturen sägs vara den äldsta i världen med anor 8000 år tillbaka och vinet spelar en stor roll i den georgiska kulturen. Detta är bara en anledning till att besöka detta charmerande land; en resa i Georgien bjuder på en skön blandning av dramatisk historia och skön, skiftande natur, världsarv, gamla kloster och grottstäder, modernt stadsliv och mycket god mat och dryck.TBILISI 

Georgiens huvudstad Tbilisi har en lång och spännande historia och har sett såväl hunner, romare, turkar, araber och perser som sina härskare. Belägen i Kuraflodens dalgång, omgiven av berg från tre håll, har Tbilisi en mycket speciell profil med en säregen bebyggelse som liksom klamrar sig fast efter bergssidorna.


Tbilisis gamla, historiska del ligger vid foten av Narikalafästningen och med sina smala gator, vackra fasader och härliga atmosfär är den helt charmerande. Här ligger sevärdheterna tätt - Metechikyrkan, Synagogan, Sionikatedralen, Fredsbron, Antjischatikyrkan och de berömda svavelbadhusen.


Typiskt för staden är de många kyrkorna med konformade torn och trähusen med fantasifull och generös snickarglädje. Här finns sköna jugendkvarter och här pågår en ständig upprustning som ger staden en fräsch och kontinental prägel.


Narikalafästningen är en antik försvarsanläggning som från sin höjd vakar över staden och Kurafloden. Fästningen byggdes ursprungligen redan på 300-talet och har genom århundraden byggts om och till; det mesta av det vi ser idag är från 1500- och 1600-talen. På kvällarna är fästningen upplyst och har blivit ett signum för staden.


Fredsbron sträcker sig 150 meter över Kurafloden och binder samman det gamla Tbilisi med dess nyare del. Bron som har en intressant modern design invigdes 2010 och tillkom på initiativ av dåvarande presidenten Micheil Saakasjvili. Missa inte chansen att se bron upplyst på kvällen.


Shardeni Street är en smal gågata och sedan länge ett centrum för stadens kulturella och sociala liv. Gatan fick en ansiktslyftning på 1980-talet . I samband med det fick gatan sitt nya namn Shardeni Street, till minne av den franske resenären Jean Chardin som på 1600-talet besökte Georgien och blev förälskad i landet, staden och dess invånare.


Tbilisis botaniska trädgård täcker en yta på 161 hektar och här finns 4500 olika arter från olika delar av världen. Trädgården har funnits i trehundra år och är än idag en populär plats för möten, promenader och avkoppling.


Svavelbadhusen är intimt förknippade med Tbilisis historia. Enligt legenden är de varma källorna anledningen till att staden grundades just här. Det varma vattnet är rikt på svavel och andra mineraler och har sedan länge använts till allt från rent välbefinnande till att bota olika hudproblem, reumatism och ledbesvär. 


MTSCHETA - DZJVARI & SVETITSCHOVELI - två världsarv

Två och en halv mil nordväst om Tbilisi ligger Mtscheta, som på 1000-talet blev huvudstad i det östgeorgiska riket och dess kulturella och religiösa centrum. 

Staden domineras av den mäktiga katedralen Svetitschoveli som uppfördes i början av 1000-talet, enligt legenden på den plats där den unga Sidonia dog och begravdes med Jesu mantel i sina armar.

På en kulle mitt emot Svetitschoveli ligger den unika Dzjvarikyrkan från 500-talet. Platsen räknas som den heligaste i Georgien, då det var här den heliga Nino på 300-talet enligt traditionen satte ner ett kors för att ersätta tidigare hednagudar. Båda dessa kyrkor är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. 

BATUMI - vid Svarta Havskusten

Batumi är huvudstad i den autonoma regionen Adzjarien och är idag landets näst största stad. Med anor tillbaka i antiken och romarriket är Batumi idag en populär turistort och dessutom landets viktigaste hamn. Efter den s k "Rosenrevolutionen" har det gjorts mycket för att utveckla staden som semesterort; staden ligger i den norra delen av den subtropiska zonen med ett milt och skönt klimat.


I centrum ligger den italienskinspirerade Piazzan, Medeastatyn och katedralen. Batumi Seaside Park är den sju kilometer långa strandpromenaden och här finns den fantastiska kärleksstatyn "Ali och Nino. 

Strax utanför staden finns fina badstränder, den botaniska trädgården, nationalparken Mtirala, Adzjarabergen med sina berömda stenbroar och Machunsetifallen för att bara nämna något. 


KUTAISI 

Kutaisi är landets tredje största stad, belägen vid floden Rioni och huvudort i regionen Imeretien. Staden är en av de äldsta bebodda städerna i världen med en lång och spännande historia. Detta är argonauternas land och här kan vi besöka det som sägs vara Prometeus grotta.


Till Kutaisis främsta sevärdheter är världsarven Bagratikatedralen och Gelatiklostret.

Bagratikatedralen byggdes i början av 1000-talet då kung Bagrati III regerade. Katedralen är ett framstående exempel på georgisk medeltida arkitektur.

Gelati eller Jungfruns kloster grundades i början av 1100-talet på order av den georgiske kungen David Byggaren. Förutom att vara ett kloster var detta ett av de viktigaste kulturella centrumen i dåtidens Georgien. Här fanns en akademi där några av tidens mest framstående vetenskapsmän, teologer och filosofer var verksamma.


VARDZIA 

I södra delen av landet ligger grottstaden Vardzia som byggdes som försvarsanläggning och sedermera instiftades som kloster på 1100-talet då kung Giorgi III och drottning Tamar regerade. Vardzia sträcker sig omkring 900 meter längs berget Erusjetis sluttning på Kuraflodens norra sida. Staden är byggd i flera våningar (5 - 13) med en sammanlagd höjd på femtio meter. Våningar binds samman av ett stort antal tunnlar och är uppdelad i en klosterdel och en bostadsdel. Trots att Vardzia till stora delar förstördes i en jordbävning på 1200-talet finns fortfarande ca 600 rum kvar; bostäder, kyrkoru, samlingsrum, skattkammare, bibliotek och bad.


GORI & UPLISTSIKHE

Gori är en av Georgiens äldsta och största städer. Med anor tillbaka till 300-talet f Kr och med en glansperiod i slutet av 1000-talet är den dock i vår tid mest känd som Josef Stalins födelsestad.

Den fascinerande grottstaden Uplistsikhe omfattade ursprungligen 700 byggnader med bostadshus, vinkällare, bagerier, kyrkor och teater. Med en befolkning på som mest 20 000, var detta en viktig handelsplats längs Sidenvägen.


SVANETI - vakttornens land 

Svaneti är ett bergsområde i landets nordvästra del. En alldeles egen annorlunda värld där tiden står stilla. Snötäckta bergstoppar och otaliga vakttorn är som sprungna ur sedan länge flydda tider. Här talar man ett eget språk och upprätthåller urgamla traditioner och ritualer och lever efter egna oskrivna lagar. I byar som Mestia, Lakhiri och  Mulakhi väntar härliga möten och otroliga naturupplevelser. Här, i stort sett i väglöst land, ligger också en av Europas högst belägna byar - Ushguli - som liksom hela övre Svaneti är ett världsarv. 


TUSHETI - gömda, glömda byar

Djupt inne bland bergen i landets nordöstra del ligger landets mest isolerade region, Tusheti. Här har människor bott sedan sen bronsåldern och egentligen finns det få historiska källor som berättar om livet här. Idag känns det lite som ett sagoland med de majestätiska bergstopparna som vakar över både bebodda och övergivna byar, vakttorn och herdar. Dessa byar är helt isolerade under en stor del av året; det är bara under perioden maj/juni till september det går att passera genom Abanopasset.


STEPANTSMINDA & GUDAURI  

I landets östra del, i södra delen av det mäktiga Kaukasusmassivet, ligger den lilla staden Stepantsminda på en höjd av 1740 m ö h. Här finns flera fina hotell och pensionat och är en perfekt utgångspunkt för vandringar i Kaukasus. Drygt 400 meter ovanför Stepantsminda ligger Gergeti Trenighetskyrka. Denna helst isolerade kyrka byggdes här uppe redan på 1300-talet och har under oroliga tider hyst värdefulla reliker från Mtscheta och andra ställen.


Gudauri är landets mest berömda alpina ort med fina pister, hotell, liftar, billiga liftkort och en säsong som varar från december till  april. Här erbjuds även off-pist och heliskiing. 


VINODLING I GEORGIEN

Den georgiska vinkulturen sägs vara den äldsta i världen med anor 8000 år tillbaka. Efter motgångar som Gorbatjovs torra lag på 1980-talet och Rysslands importstopp under senare tid har vinindustrin tagit nya tag och är nu mycket spännande med många intressanta vinmakare och viner.


Den traditionella metoden att göra vin i stora leramforor - qvevri - nergrävda i jorden är unik och finns med på UNESCO:s världsarvslista. 


KACHETIEN

Kachetien är landets viktigaste vinregion. Här i Alazanidalen upptar vinodlingarna en yta av 22 500 hektar. Bland appellationerna finner man bland annat Tsinandali, Vazisubani, Akhasheni, Mukuzani, Napareuli, Kvareli och Kindzmarauli.


Läs mer om vin och platser förknippade med vin här där vi ger ett exempel på en innehållsrik resa med fokus på vin.


Har ni en vinklubb eller är några vänner som är nyfikna på georgiska viner? Vi sätter gärna ihop en resa till just er.


BRANDY

Slutet av 1800-talet var en tid av expansiv utveckling i Georgien - nu startades tidningar, nyhetsmagasin, tryckerier, nationalbanken och en brandyfabrik. Det var vetenskapsmannen, entreprenören och filantropen David Sarajasjvili som tog initiativet till tillverkning av brandy av god kvalitet, något som blev framgångsrikt och fortsätter än idag. 


FÖRETAGSRESOR, KONFERENSER OCH MÖTEN

Bra kommunikationer, små avstånd, bra priser, utmärkta hotell och möteslokaler liksom mängder med roliga, kreativa och minnesvärda aktiviteter gör Georgien till ett kul och annorlunda val för företagsresor, konferenser och incentives. Kontakta oss gärna för förslag och idéer.Batumi vid Svarta Havet, Georgien
Kärleksstatyn Ali & Nino, Batumi, Georgien
Bagratikatedralen_Kutaisi
Förtroligt samtal_Georgien
Gelatiklostret_Kutaisi
Gröna sluttningar längs floden utanför Kutaisii, Imeretien, Georgien
Grottstaden Vardzia_Georgien
Underbara kaukasiska vyer
Vardzia_grottstad i Georgien
Josef Stalins privata tågvagn i Gori, Georgien
Grottstaden Uplistsikhe, Georgien
Grottstaden Uplistsikhe, nära Gori, Georgien
Vakttorn i Svaneti;Georgien
Ushguli_Europas högst belägna, bebodda by, Svanetien
Ushguli; Svanetien, Georgien
Världens farligaste väg, Omalo, Tusheti, Georgien
Vakttorn i Svaneti
Hästar på bete, Kaukasus
Gudauri, Georgien
Gergeti Treenighetskyrka_Stepantsminda
Rooms Kazbegi hotell med utsikt
Georgisk livsfilosofi
Qvevri - seden att lagra vin i qvevri är ett världsarv
Twins Wine Cellar_Napareuli
Sarajasjvili Brandy Factory, Tbilisi, Georgien
Trädgård i Kachetien
Mosmieri Winery
unsplash_GmoZIBiP_o4
unsplash