Bulgarien

BULGARIEN

Nytt, säkert & spännande resmål

VARFÖR VÄLJA BULGARIEN?

Därför att Bulgarien är ett mycket trevligt land som under de senaste tjugo åren genomgått en imponerande och positiv utveckling. Med sitt strategiska läge har landet genom historien påverkats av många kulturer och har därför ett svårslaget kulturellt och arkitektoniskt arv. Naturen med såväl berg som hav bjuder på massor av möjligheter till utomhusaktiviteter. Lägg till detta god mat, unika viner och genuin gästfrihet. 


 

BULGARIEN FÖR ALLA

Huvudstaden Sofia passar lika bra för en avkopplande weekendresa som för en konferens- eller företagsresa. Kvaliteten på hotell, konferenslokaler, restauranger och transporter är säkert för många överraskande hög och staden är lagom stor för att enkelt ta sig runt. På nära avstånd finns möjlighet till både intressanta och aktiva utflykter. Glöm alla föreställningar om ett grått "östland" och låt det nya Bulgarien överraska!


 

för mer information, inspiration och idéer -  kontakta oss


MÅNGFACETTERAD KULTUR OCH RIKA TRADITIONER 

De trakter där dagens Bulgarien ligger har varit bebodda sedan urminnes tider. Här har thraker, romare, osmaner och olika slaviska stammar härskat i olika perioder och på så sätt lämnat efter sig ett mycket rikt kulturarv.


UNDERBAR NATUR

Bulgarien bjuder besökaren på många fina naturupplevelser. Här finns flera imponerande bergsmassiv som med floder, bergssjöar och grottor ger landskapet karaktär och charm. Vid Svarta Havskusten sträcker sig vackra gyllene sandstränder och runt om i landet finns mer än sexhundra mineralkällor. De sju Rilasjöarna,  de röda klipporna i Belogradchik, Ardaflodens meander, sandpyramiderna i Melnik, naturreservatet Srebarna och de vilda stränderna i Kara Dere, Iraklii och Silistar är bara några exempel på landets kontrastrika natur.


Bulgarien är också rosornas land. Visste du att Bulgarien är världens främsta producent av rosolja?


MASSOR AV AKTIVITETER - för alla smaker

Det varierande landskapet är perfekt för olika typer av utomhus-aktiviteter. På vintern väntar skidåkning, snowboarding, skoteråkning, slädturer, skridskoåkning och varför inte snöskopromenader. På sommaren finns forsränning och paddling, ridning, fyrhjulingar, vandringar och cykling, fallskärmshoppning och paragliding, dykning, havskajaker, segling och båtturer. För den som föredrar mer stillsamma aktiviteter finns vinprovningar, matlagningskurser, ikonmåleri, danskurser och mycket mera.


GOD MAT, SPÄNNANDE VINER OCH RAKIA

Rakia - det starka druvdestillatet har en självklar plats på det bulgariska bordet. Drycken har flerhundraåriga traditioner och en vanlig rätt till lunch är Shopskasallad med ett glas rakia. Då Bulgarien är ett jordbruksland äter man ofta olika sorters sallader - fåraherdens sallad, skördesallad, Snezhanka, Katyk, Kiopolu m m. En populär förrätt är den kalla gurksoppan Tarator. Bland kött- och varmrätterna är det den traditionella kebaptchen och fyllda paprikor och vinbladsdolmar som sticker ut. Allt detta sköljs med fördel ner med ett lokalt vin, av vilka flera är gjorda på lokala druvor som Gamza, Wide Melnik Vine, Dimiyat, Pamid, Red Misket och Ruby. 

SOFIA

Sofia är Bulgariens huvudstad och till storleken dem femtonde största i EU. Då staden är en av Europas äldsta städer är den mångfacetterad och påverkad av många olika folk och civilisationer. Här finner man en intressant mix av gammalt och nytt; staden visar på ett speciellt sätt upp olika kulturers blomstring och fall, sida vid sida med dagens moderna, arkitektoniska skapelser.

  • När Romulus byggde Rom fanns bara två av dagens europeiska huvudstäder - Sofia och Aten
  • Sofias historia stäcker sig 5000 år tillbaka i tiden
  • Sofia är "lilla Jerusalem" - på en yta av två kvadratkilometer finns helgedomar som representerar de viktigaste religiösa samfunden i Europa och Mellanöstern; ortodoxa, katolska, muslimska och judiska
  • Europas äldsta kyrka finns i Sofia - S:t Georgs Rotunda (326 e Kr)
  • Balkanhalvöns största ortodoxa kyrka ligger också här - Alexander Nevskijkatedralen


PLOVDIV

Plovdiv är landets näst största stad, belägen ca tretton mil öster om Sofia och strax norr om Rodopibergen. Plovdiv är en charmerande stad med ett spännande förflutet och rika traditioner, något som inte minst kan upplevas i det fina friluftsmuseet. I Plovdis gamla stad finns fina exempel på den bulgariska renässansen liksom välbevarade minnen från romartiden, framför allt den antika teatern och stadion. Det etnografiska museet, Konstantin och Helenas kyrka, Balabanovs hus; alla unika och sevärda besöksmål. Dessutom en mycket trevlig gågata med mängder av butiker, restauranger och kafeer.


VARNA, BURGAS OCH BANSKO

Vid Svarta Havskusten ligger landets berömda hamn- och badorter Varna och Burgas. Här finns de fina stränderna Sunny Beach och Golden Sands med utmärkta hotell och resorter. För den som söker nya golfresmål finns här några riktigt bra banor.   


Bansko är Bulgariens största alpina ort och kallas även Balkans alpina huvudstad. En mycket fin året-runt-anläggning med allt från alpina sporter till vandringar, cykling, ridning och forsränning. Läs mer om Bansko här.