Bansko

BANSKO

Balkans alpina huvudstad

AKTIVITETER ÅRET RUNT

Det fördelaktiga läget och de vackra omgivningarna har lockat människor till regionen allt sedan antiken. De många arkeologiska utgrävningarna i området visar på gamla befästningar, trakiska gravhögar och medeltida kyrkor. Bansko erbjuder många olika typer av aktiviteter året runt - alpina sporter, vandringar i bergen, forsränning i floden Struma, fyrhjulingsäventyr, ridning, golf och utflykter till närliggande byar.

DESTINATION BANSKO

Bansko är beläget 150 km söder om Sofia, ca två och halv timmes transfer från flygplatsen i Sofia. Denna landets mest populära och kända alpina ort ligger mellan tre bergskedjor och med ett skidområde på en höjd av 2000 - 2600 m ö h. Detta garanterar god snötillgång från december till mars liksom spektakulära vyer. Skidområdet omfattar ungefär 70 kilometer pister av olika svårighetsgrad; åtta blå, elva röda och två svarta nerfarter. 


 


 

för mer information, förslag och offert - kontakta oss

ALPINT - SKIDÅKNING & SNOWBOARD 

I november 2017, för femte året i rad, fick Bansko utmärkelsen "Bulgariens Bästa Skidort" vid World Ski Awards i Kitzbühel. I och med detta kom Bansko med bland de blott nio andra orter som vunnit utmärkelser fem år i rad. Bland dessa kan nämnas Kitzbühel, Garmisch-Partenkirchen, Val-Thorens, LAAX och Deer Valley. Daily Mirror har placerat Bansko som nummer sju bland världens femton bästa skidorter och National Geographic nämner Bansko som ett av världens tio mest attraktiva resmål.


I Pirinbergen finns mer än 75 km välskötta pister som bjuder på skidåkning från december till maj. Den moderna kabinbanan tar dig från Bansko upp till skidområdet på några minuter. Här finns totalt fjorton liftar (sittliftar, ankarliftar och barnliftar). Av pisterna är 35% för nybörjare, 40% för medelgoda åkare och 25% för avancerade åkare. Fyrahundra snökanoner täcker ca 90% av området. "Ski road" är en 16 km lång pist med en fallhöjd på 1600 meter, perfekt för medelgoda skid- och snowboardåkare. En del av denna är upplyst och öppen för kvällsåkning ett par kvällar i veckan.


I Bansko hålls sedan många år världscuptävlingar och här finns något för alla, från nybörjare till freestyle och heliskiing.


SKIDSKOLOR

För den som önskar vässa sina kunskaper finns här 200 professionella skidinstruktörer som ger lektioner såväl grupp som privat.


SKIDUTHYRNING

Föredrar man att hyra sin utrustning finns välsorterad uthyrning med allt man kan önska.


AFTER SKI, AVKOPPLING OCH RESTAURANGER

Bansko är en mycket trivsam liten stad med kullerstensgator och en fin blandning av gamla och nya byggnader som smälter väl in i miljön. Här finns många riktigt bra hotell, restauranger, barer och gott om trevliga afterski-ställen. 


KONFERENS, FÖRETAGSEVENT & TEAMBUILDING

Bansko är ett mycket bra och prisvänligt val för konferenser, event och teambuilding.

 
SNÖSKOTER

En snöskotertur är en härlig upplevelse som kombinerar naturupplevelser med adrenalinkickar. Med snöskoter får du möjlighet att uppleva det fina vinterlandskapet från annars otillgängliga platser. Skoterlederna tar dig till Pirinbergens vackraste platser med frusna sjöar och vattenfall.


SNÖSKOR

Att gå med snöskor är det äldsta, lättaste och kanske roligaste rättet att uppleva vinterlandskapet. Inga förkunskaper behövs; det är bara att spänna på sig skorna och gå. Självklart kan naturen bjuda på såväl trevliga som farliga överraskningar men tillsammans med våra guider kan vi vllja på säkra leder och promenader på mellan 2 - 8 timmar, anpassade efter kondition och önskemål.


ARGO TOURS

Ny aktivitet i Bansko är "The Unstoppable Argo" - hejdlösa "månbilar",

8 x 8 fordon som tar sig fram i stort sett överallt, i snö, lera och vatten. En panoramatur från Bansko tar dig ut i skogen och vildmarken, längs bergssidor och upp till häftiga utsiktsplatser mellan de tre bergen. Lunch serveras på en lokal taverna "mehana" med rökt och grillat kött, soppa, sallad, bröd och vin.   


RIDNING

Ridning är en fin aktivitet, vare sig man är nybörjare eller van ryttare. Här rider man i fantastiskt sköna omgivningar och det finns mycket att välja på - korta entimmesturer, dagsturer och turer med övernattning. Trevliga och skickliga ledare och instruktörer och pålitliga hästar. Ridning erbjuds fråmst under vår, sommar och höst med det finns även vintertid för den som önskar.


FORSRÄNNING

Forsränning i Strumafloden är en riktigt kul upplevelse, men ändå inte så skrämmande som vissa av oss trott. Strumafloden är den sjätte längsta i Bulgarien, belägen mellan bergen Pirin och Malashevska, och här finns möjlighet att prova på äventyret. På en internationell sexgradig skala vad beträffar svårighetsgrad ligger Struma på 2 - 4+, beroende på var i floden man befinner sig. I gummibåtar med plats för sex personer samt en skicklig, engelsktalande guide/skipper är det en både rofylld och häftig upplevelse. All utrustning fås på plats: neoprendräkt (våtdräkt), gummiskor, flytväst och hjälm - samt en ordentlig genomgång av instruktören. Själv tar man med badkläder, handduk och gärna solglasögon och solkräm. Säsong från april till oktober.