Vin- och kulturresa Georgien

VINETS VAGGA

Följ med på en smakrik resa till landet där vinets vagga står. Den georgiska vinkulturen anses vara den äldsta i världen med anor 8000 år tillbaka. Med drygt 400 unika, inhemska druvor, enorma amforor "qvevri" för lagring och en spännande matkultur är detta land ett måste för nyfikna mat- och vinresenärer.

 

VIN - OCH KULTURRESA

Avresa höst 2021 


för mer information och bokning kontakta oss

VIN, MAT & KULTUR  I SKÖNA GEORGIEN

KAUKASISK GÄSTFRIHET

I Transkaukasien, i gränslandet mellan Europa och Asien, ligger det lilla landet Georgien. Här, bland höga bergsmassiv och vidsträckta vinodlingar, uråldrig kultur och traditioner, möts du av en värme och nästan överväldigande gästfrihet. Solen, vinet och det behagliga tempot har gjort georgierna till stolta livskonstnärer.


På denna sköna höstresa till Georgien har vi ett särskilt fokus på landets vinkultur och vi besöker flera av landets mest framstående producenter. Reseledare och ciceroner på resan är fotografen och vinskribenten Claes Löfgren, Winner Gourmand Cookbook Awards 2006 and 2008 Vinets Magi "Worlds Best Wine Book" and "Worlds Best Wine Photography", och Moveo Travels Annika Söderblom som under många år rest och arbetat i Georgien.


DAG 1 - AVRESA

Avresa från Stockholm eller Köpenhamn till Tbilisi. Vid ankomsten transfer till hotellet och incheckning för tre nätter.


DAG 2 - I TBILISI

Georgiens huvudstad har en lång och spännande historia och har sett såväl hunner, romare, osmaner, araber och perser som sina härskare. Belägen i Kuraflodens dalgång, omgiven av berg från tre håll har Tbilisi en speciell profil med en säregen bebyggelse som liksom klamrar sig fast efter bergssidorna. Vår rundtur bjuder på snickarglädje, jugendkvarter, vackra boulevarder, fästningar och förstås god mat och vinprovningar.


DAG 3 - TBILISI - SIGHNAGHI - GURJAANI - TELAVI - IKALTO

Idag beger vi oss iväg för några oförglömiga dagar i Kachetien, den viktigaste vinregionen i landet med mångtusenåriga traditioner och en rik historia. Efter ett besök i den charmiga 1700-tals staden Sighnaghi väntar besök på tre fina vingårdar, till övervägande delen specialiserade på naturviner, s k qvevriviner.

Dagen avslutas i Ikalto där vi tar in på hotell för två nätter.


DAG 4 -TELAVI - VARDISUBANI - TSINANDALI -TELAVI

En innehållsrik dag i regionen Kachetien med besök på platser som för länge sedan var viktiga handelsplatser längs den legendariska Siden-vägen. Den färgstarka marknaden i Telavi, hantverksmässig tillverkning av de stora lerkärlen "kvevri", flera intressanta vingårdsbesök, god mat och förstås spännande viner. Dessutom museum med vinpressar, dryckeskärl och gamla qvevri liksom besök på prins Alexander Chavchavadzes vackra herrgård från 1800-talet.  DAG 5 - TELAVI - ALAVERDI - NAPAREULI - TBILISI

Dagen inleds med ett besök på vingården Mosmieri. Här arbetar några av Georgiens absolut främsta vinmakare och här kombinerar man unika, traditionella metoder med avancerad modern teknik. Härifrån fortsätter vi till Alaverdiklostret där qvevriviner producerats ända sedan 1000-talet. Dagens lunch serveras på en trevlig vingård i Napareuli; en riktig festmåltid för att fira höstskörden. Mot kvällningen kommer vi tillbaka till Tbilisi.


DAG 6 - TBILISI - MTSCHETA - GORI - DIDI ATENI - TBILISI

Dagens resa går till regionen Kartli, ett vindistrikt med spännade druvor som odlas på allt från plana fält till branta sluttningar. 

Knappt tre mil nordväst om Tbilisi ligger Mtscheta, en gång huvudstad och det östgeorgiska rikets religiösa och kulturella centrum. Strax utanför staden besöker vi två intressanta vingårdar innan vi fortsätter till den gamla staden Gori och avslutar med lunch på ännu en vingård. 


DAG 7 -  TBILISI

Det finns mer att upptäcka i Tbilisi och vi ägnar dagen åt museum, mousserande viner och brandy. På kvällen rundar vi av veckan med en avskedsmiddag på eleganta Vinotel.


DAG 8 - HEMRESA


Läs hela det detaljerade programmet här