Ryssland

RYSSLAND

Fascinerande mångfald 

VÄRLDENS STÖRSTA LAND

Ryssland är landet som både lockar och skrämmer, tiger och låter tala om sig. Detta världens största land upptar en sjundedel av jordens landmassa och bjuder på allt från palmklädda stränder till Östersjöklimat och områden där den eviga frosten härskar.  Här lever 180 olika nationaliteter, alla med rika historiska traditioner, uråldriga sedvänjor och särpräglad kultur. 


 

STÖRST, ÄLDST, LÄNGST, DJUPAST

Moskva är idag Europas största stad. Uralbergen är världens äldsta bergskedja. Bajkalsjön är jordens djupaste sjö och den legendariska Transsibiriska järnvägen är den längsta i världen.  Med allt från konst och kultur i absolut världsklass, lyx , flärd och miljonstäder till vidsträckta stäpper, djupa skogar  och hukande små byar bjuder Ryssland på en sagolik mix av upplevelser.

I RYSSLAND LYSER ALLTID SOLEN

Jodå, det stämmer faktiskt - när solen går ner i Kaliningrad i väst gryr morgonen i Vladivostok i öster. Detta vidsträckta land mäter ca 960 mil från öst till väst, har en total yta på 17 miljoner kvadratkilometer, elva tidszoner och gränsar till arton länder. Här finns 23  UNESCO-världsarv, 40 nationalparker, 40 UNESCO biosfärreservat och 101 naturreservat.  En av landets 120 floder är Volga, Europas längsta flod och i Kaukasus-massivet reser sig Elbrus, Europas högsta berg.


MÄKTIGA SKOGAR, OÄNDLIGA VIDDER OCH MILJONSTÄDER

Sibirien upptar tre fjärdedelar av hela landets yta men endast 25 % av befolkningen bor där. Av landets drygt 145 miljoner invånare bor istället 75 % i den västra, europeiska delen av landet som utgör en fjärdedel av ytan. Ryssland är ett urbant land - drygt 73 % av befolkningen bor i städer. Moskva och S:t Petersburg är störst med sina tretton respektive fem miljoner invånare; totalt finns här elva miljonstäder.


Fyra femtedelar av befolkningen är ryssar d v s ett östslaviskt folk med ryska som modersmål. Ryskan är officiellt språk och hör till världens fem mest talade språk. Med de många övriga nationaliteterna som bebor landet följer förstås också flera olika språk och religioner. Den slavisk-ortodoxa kyrkan är absolut störst, huvudsakligen bland ryssar; islam är näst störst (20 %), främst bland tatarer och basjkirer medan burjäter och kalmucker utövar buddhism och lamaism, shamanism bland folk i ryska fjärran östern och Sibirien.     


PIROGER, BORSJSTJ OCH VODKA

Det ryska köket bjuder tack vare landets multikultur på en spännande mix av rätter och smaker; ryska, ukrainska, sibiriska och kaukasiska. Förrätterna zakuski består bl a  av olika sallader, charkuterier, sillinläggningar, marinerad svamp och rökt fisk.  Blinier är tunna pannkakor med fördel serveras med röd/svart kaviar eller salt lax och toppad med smetana. Härliga soppor som borsjstj (rödbetsoppa), sjstji (kålsoppa), ucha (fisksoppa) och okrosjka (kall grönsakssoppa). Piroger -

små pajer med salt eller söt fyllning, pelmeni - ryska motsvarigheten till tortellini, Biff Stroganov, Chicken Kiev, stör, gös, vilt, sjasjlyk (kaukasiska grillspett) och mycket mera. Dricka till? Vi föreslår en len rysk vodka och kanske lite torrt mousserande vin (russkoje sjampanskoje).MOSKVA

Moskva är Rysslands huvudstad - gigantisk och pulserande. En stad full av kontraster och precis som New York, en stad som aldrig sover. Året runt, dygnet runt lockar Moskva besökaren med sin stil, historia, vitalitet och storslagenhet. Mer om Moskva, resor och möjligheter här.


S:T PETERSBURG

Nordens Venedig, det norra Palmyra - kärt barn har många namn, men inget av dem kan ändå ge uttryck för den charm, originalitet och elegans som utmärker S:t Petersburg och som gett den epitetet ”en av världens vackraste städer”. Den forna ryska huvudstaden vid Nevas stränder har en given plats bland Europas mest fashionabla metropoler. Läs mer och inspireras här.


KAZAN

Kazan brukar kallas "Rysslands tredje huvudstad" men är i själva verket huvudstad i delrepubliken Tatarstan. Här vid Volga, 80 mil sydost om Moskva, väntar en skön blandning av folk, kulturer och religioner när öst möter väst. Välkommen till "The Land of 1001 Delights"!     


TRANSSIBIRISKA JÄRNVÄGEN

Vad kan väcka mer känslor av äventyr och romantik än en resa med den legendariska Transsibiriska järnvägen? Från Moskva till Vladivostok eller via Mongoliet till Peking, med reguljära tåg eller lyxig "all inclusive". Oavsett val blir det ett minne för livet.Tag plats!


FLODKRYSSNINGAR

En kryssning på ryska floder är både avkopplande och ett fint sätt att uppleva Ryssland på nära håll. Mer information inom kort.


ANDRA STÄDER & UPPLEVELSER

Kaliningrad, Nizjnij Novgorod, Rostov-on-Don, Samara, Saransk, Sotji, Volgograd, Jekaterinburg, Astrachan, Murmansk, Archangelsk, Ufa, Suzdal, Novosibirsk, Petropavlovsk-Kamtjatskij....Listan kan göras mycket längre och det finns massor att se och uppleva.


TILL RYSSLAND SMIDIGT OCH ENKELT

Många förknippar resor till Ryssland med krångel och besvär. Låt oss bevisa motsatsen. Vi är verksamma i Ryssland sedan fyra decennier. Med stora kunskaper, goda kontakter och massor av erfarenhet tar vi hand om alla resor, önskemål och arrangemang, Alltid både personligt  och professionellt.   


VISUM TILL RYSSLAND - med ett undantag

För resa till Ryssland krävs visum. Självklart tar vi hand om den hanteringen och förser dig med all nödvändig information för att göra processen enkel och smidig.


VISUMFRITT TILL ST PETERSBURGfrån och med oktober 2019 finns ett enklare s k e-visa för resa till St Petersburg. Det gäller för vistelse i max 8 dagar i S:t Petersburgsområdet för resenärer som anländer med flyg och bil. Gäller dock inte inresa med tåg ännu.