Georgien - Vin- och kulturresa till Georgien

VIN - OCH KULTURRESA

Avresa höst 2022 


för mer information och bokning kontakta oss

VIN, MAT & KULTUR  I SKÖNA GEORGIEN

VINETS VAGGA

Följ med på en smakrik resa till landet där vinets vagga står. Den georgiska vinkulturen anses vara den äldsta i världen med anor 8000 år tillbaka. Med drygt 400 unika, inhemska druvor, enorma amforor "qvevri" för lagring och en spännande matkultur är detta land ett måste för nyfikna mat- och vinresenärer.

 

KAUKASISK GÄSTFRIHET

I Transkaukasien, i gränslandet mellan Europa och Asien, ligger det lilla landet Georgien. Här, bland höga bergsmassiv och vidsträckta vinodlingar, uråldrig kultur och traditioner, möts du av en värme och nästan överväldigande gästfrihet. Solen, vinet och det behagliga tempot har gjort georgierna till stolta livskonstnärer.


Nu är det äntligen tid för resor igen och vi fortsätter med nya resor till detta charmerande lilla land. Förutom all spännande historia, kultur, mat och kaukasiskt liv av idag, har vi ett särskilt fokus på landets vinkultur och besöker flera av landets mest framstående producenter. Innehållsrika dagar med intressanta utflykter, vinprovningar och helpension - allt ingår i vår resa.

 

Givis marani


DAG 1 - AVRESA

Avresa från Stockholm eller Köpenhamn till Tbilisi. Vid ankomsten transfer till hotellet och incheckning för två nätter.


DAG 2 - I TBILISI

Georgiens huvudstad har en lång och spännande historia och har sett såväl hunner, romare, osmaner, araber och perser som sina härskare. Belägen i Kuraflodens dalgång, omgiven av berg från tre håll har Tbilisi en speciell profil med en säregen bebyggelse som liksom klamrar sig fast efter bergssidorna. Vår rundtur bjuder på snickarglädje, jugendkvarter, vackra boulevarder, fästningar och förstås god mat och vinprovningar.


DAG 3 - TBILISI - MTSCHETA - TBILISI

Det finns mer att upptäcka i Tbilisi och vi gör en rundtur, besöker det fascinerande guldrummet på nationmuseet och några andra "måsten" innan vi lämnar huvudstaden för några timmar.

 

Knappt tre mil nordväst om Tbilisi ligger Mtscheta, en gång huvudstad och det östgeorgiska rikets religiösa och kulturella centrum. Här besöker vi bl a två världsarv - Dzjvarikyrkan och katedralen Svetitschoveli. Efter en traditionell lunch avslutar vi turen med ett besök på Sarajishvili Brandy Factory.


DAG 4 -TBILISI - SIGHNAGHI - ZEGAANI - MOSMIERI - TSINANDALI

Idag beger vi oss iväg för några oförglömliga dagar i Kachetien, den viktigaste vinregionen i landet med mångtusenåriga traditioner och en rik historia. Efter ett besök i den charmiga 1700-tals staden Sighnaghi väntar lunch hos en vinbonde med familj, besök och vinprovning på eleganta vingården Mosmieri. Dagen avslutas i Tsinandali där vi tar in påhotell för två nätter.  Vindruvor
Dockteatern Tbilisi
Tjurtjela - sweet delight
Save the earth
IMG_3026_red_2
Sighnaghi
Qvevri

DAG 5 - TSINANDALI - GREMI - SHILDA - ALAVERDI - VARDISUBANI - TSINANDALI

En innehållsrik dag i regionen Kachetien med besök på platser som för länge sedan var viktiga handelsplatser längs den legendariska Sidenvägen. Den färgstarka marknaden i Telavi, hantverksmässig tillverkning av de stora lerkärlen "qvevri", flera intressanta vingårdsbesök, god mat och förstås spännande viner. 


DAG 6 - TSINANDALI - MTSCHETA - ANANURI - STEPANTSMINDA

Vi lämnar Tsinandali och längs Georgian Military Highway går färden mot den ryska gränsen och upp mot det stora Kaukasusmassivet med hisnande vackr vyer över landskapet. 


I regionen Kartli finns viner som skiljer sig en del från det vi tidigare provat. Här finns en mängd endemiska druvor vilka odlas på allt från plana fält till branta sluttningar. Självklart gör vi ett besök på en vingård för att prova på.


I Ananuri stannar vi till vid fästningsanläggningen från 1600-talet innan vi avslutar dagen på vårt hotell i den lilla staden Stepantsminda, belägen

1740 m ö h.

 

DAG 7 -  STEPANTSMINDA - GERGETI - TBILISI

På morgonen beger vi oss med 4-hjulsdrivna bilar upp till Gergeti Treenighetskyrka. Denna helt isolerade kyrka byggdes här uppe på drygt 2000 meters höjd redan på 1300-talet och har under oroliga tider hyst värdefulla reliker från Mtscheta och andra ställen.


På vår väg tillbaka till Tbilisi stannar vi för en härlig lunch hos den berömde vinmakaren Iago. 


Vi avrundar vår innehållsrika vecka i Georgien med en avskedsmiddag i Tbilisi.


DAG 8 - HEMRESAKontakta oss för detaljerat program, datum, priser och mer information. Välkommen!