Azerbajdzjan

AZERBAJDZJANRepubliken Azerbajdzjan är det största av de tre länderna i Transkaukasien; ytan motsvarar närmast Portugals. Till största delen ligger landet i Asien men med en landremsa i Europa. Enligt FN är Azerbajdzjan ett västasiatiskt land men räknas politiskt som europeiskt. Landet gränsar till Armenien, Gerogien, Iran, Ryssland, Turkiet och Kaspiska Havet.

Huvudstaden Baku vid Kaspiska Havets strand är mångfacetterad och spännande, inbjudande och utmanande.


 


Azerbajdzjan kallas "Eldens land" på grund av de rika olje- och naturgasfyndigheterna. De brinnande källorna bidrog till att detta blev centrum för zoroastrismen och idag är eldflamman landets symbol.

Landets strategiska läge vid den legendariska Sidenvägen har genom århundraden bidragit till ett samhälle rikt på kultur, konst och traditioner, språk och religioner; mycket med tydliga influenser från Iran, Kaukasus och Centralasien.  


 

för mer information och bokning kontakta oss

Armenien_Ararat
arrow-3704305_1920
Jerevan_Ararat_Armenien
Kafé_Saryan Street_Jerevan_Armenien
shutterstock_1450464164
Rebublic Square i Jerevan
Katedralen i Etjmiadzin_Armenien
063 (2)
shutterstock_691994512
Armenia_Garni
045 (2)
Alfabetsparken_Mesrop Mashtots
Här bakas tunnbröd "lavash"

AZERBAJDZJAN - olja, Nobel och hällristningar

Azerbajdzjan har en mycket rik historia från äldre stenålder genom antiken och medeltiden fram till idag. Efter självständigheten 1991 har landet genomgått en verklig, revolutionernade ekonomisk-, agrar-, industriell- och sociologisk utveckling. Mycket tack vare den blomstrande olje- och gasindustrin har landet klarat sig från den senaste världsomspännande finanskrisen. Ett besök i Azerbajdzjan kan bjuda på allt från storstadslyx och avlägsna bergsbyar till lervulkaner, vinodlingar och golfbanor. 


BAKU - vindarnas stad 

Huvudstaden Baku är belägen på Apsjeronhalvön, vid Kaspiska havets västkust. Staden är belägen 28 meter under havets yta, vilket innebär att den är den lägst belägna huvudstaden i världen och tillika den största staden i världen belägen under havets yta. 

Här bor drygt två miljoner invånare, vilket är ca 25 % av landets hela befolkning. Idag, efter självständigheten, är mer än 90 % azerbajdzjaner, 5 % ryssar och resten "övriga".


Klimatet är tempererat-halvtorrt med varma, torra somrar och kalla, ibland blöta, vintrar. Året om blåser starka vindar från havet något som gett upphov till namnet; Baku, eller Bad kube på persiska, betyder just "vindarnas stad".


Baku är kanske idag den stad i Euroasien som växer och förändras snabbast, men det är inte första gången staden ser en sådan utveckling; under oljeboomen på 1800-talet växte den oerhört snabbt. Mellan åren 1856 - 1910 gick tillväxten fortare än i London, Paris och New York.


En rundtur i Baku bjuder på en spännande arkitektonisk odyssé genom olika epoker, från medeltid till nutid. Här ser vi den historiska, muromgärdade stadskärnan från 1200 - 1500-talet, som är ett världsarv på UNESCO:s lista. Från sekelskiftet 1800-1900 dominerar de pampiga  byggnaderna i olika stilar som gotik, barock, nyklassicism och art noveau, något som gett staden epitetet "Kaukasus Paris". Från sovjeteran finns en del kvar av de något mindre charmiga stadsdelarna. Nutiden ståtar med supermoderna höghus, skyskrapor och fantasifulla byggnationer med inspiration från Dubai.


Strandpromenaden "Seaside Boulevard" är stadens populära boulevard, perfekt för en promenad och en paus på någon av de många intressanta restaurangerna. Ta en tur i "Baku Eye", en båttur på kanalerna i lilla Venedig eller en romantisk kryssning i bukten.


Baku Mattmuseum är tillägnat landets stolta mattvävartradition och här finns världens största samling av azerbajdzjanska mattor. Byggnaden i sig är en häftig arkitektonisk skapelse i form av en ihoprullad matta.


Nizami Street är stadens mest exklusiva shoppinggata som sträcker sig från den gamla staden till Fontänernas torg med ett flertal fontäner och omringat av restauranger, kafeer, barer och butiker.


Flame Towers är en trio skyskrapor som dominerar stadens silhuett och som kommit att bli en symbol för det nya, moderna Baku. På natten är tornen upplysta av 10 000 färgade LED-lampor.


Nationella Flaggtorget är en nationell stolthet i ena änden av Seaside Boulevard. Fram till 2011 var detta världens högsta flaggstång (162 meter), då rekordet övertogs av densamma i Tadzjikistans huvudstad Dusjanbe (165 meter).


Nationalmuseet är ett måste för den historieintresserade. Här finns mer än 300 000 utställningsföremål.


Atesjgyah - en bit ut på Apsjeronhalvön ligger det före detta zoroastriska templet Atesjgyah eller Eldtemplet (Huset av Eld). "Atash" är ett persiskt ord för eld, vilket talar om att detta var ett heligt tempel för zoroastrer, de människor som bekände sig till zoroastrismen, vilken var den dominerande religionen i det stora persiska riket. De naturliga brinnande gas- och oljekällorna här blev av naturliga skäl helig mark för denna religion som bland annat betraktar elden som helig, gudomlig och okränkbar.


ICHERI SHEHER- ett världsarv

Icheri Sheher är den gamla, historiska muromgärdade stadskärnan i Baku. Här finns påverkan från flera kulturer som genom historien påverkat området: zoroastrisk, sasanidisk, arabisk, persisk, Sjirvansjaher, ottomansk och rysk. 

Försvarsmurarna dateras till 1100-talet liksom det legendomspunna Jungfrutornet. Innanför murarna finns byggnader från 1200 - 1500-talen bevarade, bl a Sjirvansjahernas Palats, medeltida badhus och karavansarajer. Icheri Sheher är världsarv sedan år 2000.

.

NATIONALPARKEN GOBUSTAN - ett världsarv

Cirka sex mil sydväst om Baku, mellan det stora Kaukasusmassivet och Kaspiska Havet, ligger nationalparken Gobustan. I detta mycket intressanta område finns omkring 6000 hällristningarar föreställande människor, djur, krig, rituella danser, båtar, kamelkaravaner, solen, stjärnor och mycket mera. Denna onst sägs vara mella 5000 - 40 000 år gammal och visar på hur människorna levde här under förhistorisk tid fram till medeltid. Här finns även grottor, boplatser och gravar. Naturen i sig är också intressant med lervulkaner, saltsjöar och gasstenar. Hela området finns sedan 2007 på UNESCOs världsarvslista.
Republic Square_Jerevan_Armenien
shutterstock_1481523596
074 (2)
Jerevan
082 (2)
Vernissage_Jerevan
Moder Armenia_Jerevan_Armenien
Vernisssage, marknad i Jerevan
Ett kafé i Jerevan
Klostret Khor Virap_Armenien
Sommar i Kaukasus
Klostret Haghpat
Stenkors_chatjkar_Armenien
armenia-3718704_1920_red
026 (2)
Dilizjan_Armeniens lilla Schweiz
Vindruvor
Vinodling i Armenien
Brandy - armenisk stolthet
Rosenfink

HAGHPAT & SANAHIN - två världsarv

I norra delen av landet finns två unika armeniska kloster som båda är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.  


Sanahin grundades på 900-talet och var ett viktigt utbildningscentrum; här fanns en akademi. Biblioteket eller bokförrådet var det största i det medeltida Armenien med sina samlingar av unika manuskript och kyrkoutensilier.


Det vackra klostret Haghpat, grundat på 900-talet av drottning Khosrovanush, var ett framstående kulturellt centrum. Klostret är beläget på en hög plat där byggnaderna avtecknar sig mot de branta skogsklädda bergssidorna. Här vandrar man runt och beurdrar den tidiga, sköna armeniska arkitekturen med kyrkor, kapell, gravkammare, klocktorn, bibliotek, broar och refektorier.


KHOR VIRAP, NORAVANK & TATEV

Klostret och pilgrimsorten Khor Virap - "den djupa fängelsehålan" - är starkt förknippad med Gregorius Upplysaren som satt fängslad här i 13 år under mycket svåra förhållanden.


Klostren Noravank och Tatev är också de några av Armeniens mest strålande byggnadsverk, omgivna av det undersköna landskapet med snöklädda bergstoppar.


KARAHUNJ

Karahunj är en märklig och omdiskuterad förhistorisk plats. Här finns en stor samling enorma stenblock, placerade enligt specifika mönster. Möjligen är detta et av världens äldsta observatorier, ca 7 500 år gammalt. Hällristningar i området sägs bevisa att armenierna för länge sedan var väl insatta i astronomi.


DILIZJAN

Dilizjan är en av Armeniens mest kända semesterorter, mycket vackert belägen i den del av landet som brukar kallas "Armeniens Schweiz". Omgiven av skogsklädda berg och med en underbar frisk luft är detta en populär tillflyktsort. Här strosar man i de pittoreska kvarteren, längs "museigatan" Sharambeyan med fina 1800-talshus, butiker och gallerier där konstnärer, keramiker och andra konsthantverkare visar och säljer sina alster.


SEVANSJÖN 

Sevansjön, ofta kallad Armeniens blå pärla, är belägen 2000 m ö h och är världens näst största fjällsjö. Sjön upptar en stor del av landets territorium. Högt ovanför sjön på Sevanhalvön ligger det vackra Sevanklostret från 700-800-talen. Den spektakulära utsikten över sjön gör det värt mödan att gå uppför alla trapporna. VINODLING I ARMENIEN

Armenien är tillsammans med Georgien platsen för vinets vagga. Här är vinodlingstraditionen runt 8000 år gammal. Enligt legenden startade det hela med att Noak, när han strandade med arken på berget Ararat, genast planterade några vinstockar. 


Hur som helst är traditionen lång och under senare år har flera duktiga vinmakare satt Armenien på kartan som vinland. Här ligger odlingarna högt vilket betyder att det finns många inhemska, väl anpassade druvorsorter som ger förutsättningar för många intressanta viner. Till största delen produceras vinerna i områdena Ararat och Armavir samt i Vayots Dzor och Aragatsotn.


Armenien har hamnat lite skuggan av Georgien men utvecklingen går snabbt och många anser att detta är världens mest intressanta vinland.


BRANDY

Under Sovjettiden bestämde centralmakten att Georgien skulle producera vin medan Armenien skulle framställa brandy av sina druvor. Så blev det och det med bravur. Det välkända företaget Ararat (Yerevan Brandy Factory) levererade sina buteljer till både slott och koja; såväl Churchill som Stalin hade stående beställningar. Idag fortsätter produktionen och företaget är numera ett dotterbolag till Pernod Ricard. Ytterligare producenter finns och kvaliteten är hög. 


MAT,  FÅGELSKÅDNING, VANDRINGAR OCH ALPINT

Armenien har något för alla, vare sig det är kultur, mat och dryck eller friluftsliv som lockar. 

Området är också ett eldorado för fågelskådare med sådana arter som större rosenfink, kaukasisk snöhöna, bergrödstjärt och kaukasisk orre.


FÖRETAGSRESOR, KONFERENSER OCH MÖTEN

Bra kommunikationer, små avstånd, bra priser, utmärkta hotell och möteslokaler liksom mängder med roliga, kreativa och minnesvärda aktiviteter gör Armenien till ett kul och annorlunda val för företagsresor, konferenser och incentives. Kontakta oss gärna för förslag och idéer.